De EU heeft opnieuw beslist om ‘Frontex’ te versterken.

 

5904504793_39611115d3_z

De #UE heeft opnieuw beslist om de organisatie #Frontex, te versterken, “de bewakers van de Europese grenzen”. Dit dankzij de steun van de rechtse partijen en de socialisten, en de onthouding van de groenen. Enkel de radicale Linkse partijen hebben tegen gestemd [1].

Het doel is zowel een drastische versterking van de manschappen (10.000 agenten) als van de missies (snelle interventies in de landen buiten de Eu; beheer en verhoging van de uitwijzingen, nog meer autonomie om acties te ondernemen en militaire aankopen te doen, …).

Het probleem is dat Frontex steeds bekritiseerd is geweest voor zijn acties door de organisatie van “de Rechten van De Mens”. Nog onlangs viel de directeur van Frontex de ONG’s en kleine vissers agressief aan door hen te beschuldigen van “passeurs” te zijn. Recente lekte nog maar uit dat Frontex met opzet vroeg aan zijn boten om niet te varen op de plaatsen waar er het meeste mensen verdronken en om geen hulp te bieden aan migranten die verdrinken buiten de vaste zones ook al zijn deze heel bepekt en gaat dit in tegen het internationaal recht [2].

Ter herinnering, de Route in de middelandse zee is één van de meest dodelijke ter wereld. Dit terwijl het aantal migranten dat probeert over te steken elk jaar daalt. Door het huidige Europese beleid zou in 2018 1 op 18 mensen het leven laten [4], hierdoor lieten bijna 2000 mensen het leven vorig jaar.

Hoe dit bewuste onmenselijke beleid begrijpen en hoe begrijpen dat men nu opnieuw de paramilitaire acties van het type Frontex wilt versterken zonder dat er ooit een evaluatie is gebeurd met betrekking tot zijn doeltreffendheid en zijn overtredingen van het internationaal recht?

Toch is het heel simpel, zoals de directeur in een recent interview vertelt [3]. Als we geen sterke slagkracht heeft buiten de grenzen van Europa, riskeren we opnieuw  dat het vrij verkeer van mensen en goederen in het gedrang komt binnen de Europese Unie. Wat een ongelooflijke financiele impact zal hebben van meerdere miljoenen, zelfs miljarden euro’s. Het is een logica op maat  van de Europese industrie, die reeds in 2016 er voor zorgde dat Duitsland (die nochtans zo bereid was om vluchtelingen op te vangen het jaar ervoor) genoodzaakt werd om de deal tussen EU en Turkije te aanvaarden (een akkoord dat heel duur is en bepaald dat vluchtelingen mogen vastgehouden worden en teruggestuurd mogen worden, zonder rekening te houden met de conventie van Genève die aangeeft dat iedereen het recht heeft om individueel een asiel aanvraag te doen. 

Het is duidelijk dat dit Europa niks meer te maken heeft met de waarden waarvoor ze pretendeert te staan, maar dat het steeds de de winst is die bepaald, en dit aan om het even welke humane kost. Voor een Europa op mensen maat, is het het hele kapitalistische systeemdar we moeten veranderen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s