Redding in de middellandse zee: Burgelijke solidariteit en arbeiders die zich verzetten tegen de repressie van de staat.

De Duitse kapitein van het reddingsschip Sea Watch 3 met 42 migranten aan boord, Carola Rackete (31), werd afgelopen vrijdag gearresteerd door de Italiaanse politie. Na ruim twee weken discussie met de Italiaanse autoriteiten zag Rackete geen andere optie dan door een politieblokkade te breken en aan te meren in Lampedusa, Sicilië. De criminalisering van hulp aan mensen in nood bereikt daarmee een nieuw dieptepunt.

Een petitie voor de vrijlating van Rackete werd al door ruim 32.000 mensen ondertekent. De arrestatie wordt breed veroordeelt door mensenrechtenorganisaties en solidariteitsacties met vluchtelingen. Sea Watch is één van de laatste overblijvende ngo’s in Italië die zich bekommert om het lot van migranten die dreigen te verdrinken in de Middellandse Zee. Eerder vertrok reddingsschip Aquarius van Artsen Zonder Grenzen al, nadat de organisatie te maken kreeg met politieke intimidatie.

Een petitie voor de vrijlating van Rackete werd al door ruim 32.000 mensen ondertekent

Marc Botenga, die afgelopen mei verkozen werd als PVDA-europarlementslid (lid van GUE/NGL), toonde zich kritisch op sociale media voor de beschuldigingen van de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken, Mateo Salvini, van de extreemrechtse partij Lega Nord. Botenga stelt dat Rackete haar menselijke, morele en jurisdische plicht vervulde. Hij roept op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Amnesty International Italië noemt het Italiaanse verbod op het aanmeren van schepen met mensen in nood, een schending van het internationaal recht. Italië, zo stelt Amnesty, heeft zoals de andere EU-lidstaten de conventie van Genève geratificeerd, het collectief afwijzen van mensen op de vlucht is een duidelijke inbreuk op de conventie. Amnesty maakt zich zorgen over het politieke klimaat in Italië en de constante politieke aanvallen op middenveldorganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen.

De criminalisering van ngo’s en activisten die zich bekommeren om de rechten van vluchtelingen en migranten is al een tijd aan de gang en neemt stilaan zorgwekkende proporties aan. In een recent rapport hekelt het internationale rode kruis de toegenomen oppositie tegen humanitaire ‘search and rescue‘-operaties in de Middellandse Zee. Zo vonden er al gewapende aanvallen plaats tegen reddingsboten en in maart 2017 beschuldigde Frontex, het Europees grensagentschap, ngo’s ervan samen te werken met smokkelaars en op die manier levens in gevaar te brengen.

Italiaanse dokwerkers solidair met Sea Watch

Dokwerkers van het autonome collectief CALP verklaarden zich solidair met Sea Watch en toonden zich bereid de haven van Genua te openen voor reddingsboten. Dezelfde dokwerkers blokkeerden eerder al oorlogsleveringen aan een Saudisch schip, bestemd voor de gruwelijke oorlog in Jemen. “We kunnen de havens blokkeren, maar we kunnen ze ook openen”, stellen de dokwerkers in een statement gepubliceerd enkele uren voor de arrestatie van Rackete

Aan boord van het schip dat al zo’n twee weken voor de Italiaanse kust dobberde, waren 42 migranten gered bij hun oversteek van de Middellandse Zee. “De leiders van oorlog en ellende zetelen in het Europees Parlement en de hoofdzetels van Europese bedrijven. Dezelfde mensen die, van Rome tot Straatsburg, bewust kozen om deze mensen in de steek te laten”, klinkt het bij de havenarbeiders

“Als arbeiders geloven wij in broederschap en internationale solidariteit”

De dokwerkers beroepen zich op hun plicht als deel van de arbeidersklasse om de haven van Genua open te stellen voor mensen in nood. “Wij zijn eenvoudige arbeiders, maar net daarom kunnen we alleen maar instemmen met de fundamentele waarden van de arbeidersklasse: broederschap tussen de mensen en internationale solidariteit. Deze mensen zijn op de vlucht, op zoek naar hoop in Italië en elders en zijn veroordeeld tot het meest uitbuitende en het minst betalende werk beschikbaar. En toch zullen ook de mensen die hier rijker door worden schreeuwen: wij willen jullie niet.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s