Portugal: tijdelijke regularisatie in afwachting van een verblijfsvergunning | Het coronavirus in de wereld

De Portugeese overheid kondigde op 28 maart aan dat het migranten die op een verblijfsvergunning wachten tijdelijk zal regulariseren.

Portugal heeft beslist migranten zonder papieren een geldige verblijfsvergunning te geven om ze te beschermen tegen het coronavirus. De Portugese autoriteiten hebben zaterdag de tijdelijke regularisatie aangekondigd. Het gaat om migranten die een aanvraag voor een verblijfsvergunning hebben ingediend en wachten op antwoord.  ‘We mogen mensen niet het recht tot gezondheidszorg en openbare dienstverlening afnemen omdat hun aanvraag nog niet is verwerkt’, aldus Claudia Veloso, woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘In deze bijzondere periode moeten de rechten van de migranten ook worden gewaarborgd.’ Onlangs nog waarschuwden zo’n 20 hulporganisaties die werken met migranten voor de risico’s die deze precaire groep lopen. De wachttijden bij de migratiedienst zijn vijf tot zes maanden.

Spanje – Versterking door Cubaanse artsen

Cuba blijft zich inzetten om andere landen te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Na Italië is er ook een Cubaanse medische brigade aangekomen in Spanje, om in Andorra te gaan helpen.

Frankrijk – Een gespannen sociaal klimaat

Zorgverleners uit de regio van Bordeaux versterken de regio van de Grand Est. Bordeaux is momenteel minder getroffen in tegenstelling tot de Grand Est. Daar kampen zorgwerkers met een gebrek aan mankracht en uitputting. ‘We gaan naar Mulhouse om onze collega’s te ontlasten.’ vertelt een van hen.

De Vereniging van Noodartsen van Frankrijk stelde een persbericht op: “Om een oorlog te winnen, heb je een oorlogseconomie nodig.” En dus moet de productie van mondmaskers, beademingsapparaten en medicijnen worden verhoogd, zodat alle ziekenhuizen het hoofd boven water kunnen houden. “Het verlies van mensenlevens door economische of logistieke tekorten is onaanvaardbaar. We eisen dat de overheid de industriële wereld mobiliseert in de oorlog tegen Covid-19.”

Het personeel van het Frans e-commercebedrijf Oscaro hebben het werk neergelegd. Er is een acuut gebrek aan beschermend materiaal in de magazijnen. Het gevoel van ongelijkheid tussen degenen die moeten gaan werken en de directie die mag telewerken is een bron van sociale onrust.

In een interview stuurt Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise) aan op nationalisering van Luxfer Gas. Luxfer is de enige Europese fabriek die medische zuurstof produceert (nodig in de strijd tegen het coronavirus). Het bedrijf is op dit moment failliet maar de werknemers staan klaar om het bedrijf in goede banen te leiden.

“We moeten veel meer produceren dan enkel voor Frankrijk. We moeten miljoenen maskers produceren, duizenden beademingsapparaten. Niet alleen voor onszelf en de Franse bevolking, maar voor iedereen die dit nodig heeft in de hele wereld. De overheid lijkt nog steeds gevangen te zitten in een neoliberaal wereldbeeld. Dit terwijl de overheid een plannende en sterk coördinerende rol kan spelen. Een overheid die de koe bij de horens vat, die productie plant, die bedrijven opvordert en inzet binnen een globaal plan”, aldus Mélenchon.

Jean-Luc Mélenchon roept op om de fabriek van Luxfer Gas te nationaliseren, zodat het kan ingeschakeld worden in een plan van de overheid om de coronacrisis te lijf te gaan.

Italië – De kracht van delen

En dan is er ook goed nieuws. Bijvoorbeeld het verhaal van een Egyptische groenten- en fruitboer die tien jaar geleden naar de provincie Bergamo migreerde. Vandaag deelt hij gratis groenten en fruit uit aan mensen die het nodig hebben. ‘Jullie hebben me ontvangen, nu is het tijd om iets terug te doen.’

Venezuela – Een socialere aanpak

De regering heeft een lockdown ingesteld en sociale maatregelen genomen. De lonen van werknemers in de overheidssector en in de privésector blijven gegarandeerd. De betaling van de huur en de invordering van schulden worden opgeschort. Ook de rekeningen voor basisdiensten zoals water, elektriciteit en internet worden opgeschoven. Bovendien dekt de overheid de kosten van de screening en behandeling van Covid-19.

Het testen van mensen wordt drastisch verhoogd met de toepassing van de eerste 500.000 sneltesten. Dit plaatst het land als eerste in Latijns-Amerika bij de toepassing van screeningstests per aantal inwoners.

De screening van 20 miljoen Venezolanen op een bevolking van 30 miljoen staat gepland. Deze screening gaat door zonder tussenpersonen. Het is met behulp van een online formulier waarin de symptomen worden geïdentificeerd en waarmee de risicovolle patiënten worden opgespoord. Die mensen worden vervolgens bezocht thuis door artsen van gezondheidscentra. De bevolking kan ook rekenen op meer dan 12.000 medische studenten die worden opgeleid voor huisbezoeken.

China heeft 500.000 kits voor coronavirus-diagnostiek gestuurd, naast een team van deskundigen en tonnen benodigdheden. Cuba stuurde 130 artsen en 10.000 doses interferon alfa-2b. Rusland stuurde ook eerst een aantal zendingen van medische apparatuur en kits.

Palestina – Gezondheidscrisis onder de bezetting

Ondanks de pandemie neemt de Israëlische overheid een zeer onconstructieve houding aan tegenover de Palestijnen in de bezette gebieden. Het oprichten van structuren om de Covid-19 tegen te gaan worden gedwarsboomd.

In de bezette Jordaanvallei waren de bewoners van Khirbet Ibziq van plan om een aantal nieuwe tenten op te zetten die voorzien waren voor coronapatiënten. Twee voor een veldkliniek en vier voor de noodopvang van bewoners die uit hun huizen zijn geëvacueerd.

Tot het Israëlische leger kwam opdagen. Vergezeld van militairen, een bulldozer en twee vrachtwagens uitgerust met kranen, hebben ze de werkzaamheden stilgelegd. De tentstokken en de tentzeilen werden in beslag genomen. Ook werd een elektrische generator gedemonteerd en werden er zakken met zand en cement meegenomen. Tenslotte werden vier pallets met sintelblokken voor de tentvloeren vernield en werden er nog eens vier geconfisqueerd.

De situatie is ook erg in de Gazastrook. “Dit gebied heeft slechts 55 bedden op de intensieve zorgen en nog eens 50 intensieve zorgeenheden in de ziekenhuizen in de regio. En dit omdat de Israëlische bezettingsmacht de toegang tot medische apparatuur en reserveonderdelen voor deze apparaten weigert’, meldt Ziad Medoukh, een Palestijnse academicus in Gaza, in een interview met de website Regards.fr. Hij voegt eraan toe dat de stroomonderbrekingen en het gebrek aan medisch personeel de gezondheidscrisis verergeren.

(Bronnen: L’humanité, Le Desk, RFI, Bergamonews, Le Parisien)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s