Gesloten Centra: Nieuwe overweldigende bewijzen

 · door AmitiéSansFrontières · in Articles. ·

In de Nerlandstalige media Apache, reageerde de verkozene van de PVDA Greet Daems op de slechte levensomstandigheden die mensen zonder papieren ondergaan in de gesloten centra #SansPapiers. Met als voorbeeld Merksplas : ziek opgesloten worden, ongevarieerd eten, gebrek aan warmwater, wassen aan de lava in de gang, hygiëne maatregelen onbestaande, …

Het parlementaire bezoekrecht is tijdens de coronacrisis echter opgeschort. Dat blijkt uit twee pogingen van de federale volksvertegenwoordigers Greet Daems (PVDA) en Sarah Schiltz (Ecolo). Beiden wilden een kijkje nemen in een gesloten centrum na getuigenissen van advocaten over problemen die door de coronacrisis veroorzaakt worden. Daems trok naar Merksplas, Schiltz naar Vottem bij Herstal. Ze geraakten wel voorbij de voordeur, maar een blik in de afdelingen met asielzoekers werd hen resoluut geweigerd.

Greet Daems vertelt : “Ik wilde vaststellen hoe het met de overgebleven gedetineerden gaat en hoe het centrum omgaat met de COVID-19-epidemie”, vertelt Daems. “Ik mocht de vleugels van de gedetineerden niet bezoeken en kon de bewoners niet spreken wegens besmettingsgevaar.”

“Dit is een gevaarlijk precedent. Enerzijds is er nu helemaal geen externe controle meer op de omstandigheden van de detentie. We zijn afhankelijk van informatie die de directie ons geeft. Anderzijds is het onwettig om parlementairen de toegang te ontzeggen. Ons bezoekrecht is ongelimiteerd en de wet bepaalt geen uitzonderingen.”

“Een bezoek aan de gedetineerden kan ook in volle coronacrisis op een veilige manier als alle beschermingsmaatregelen in acht worden genomen. Als de directie toch vreest voor besmetting ondanks de genomen maatregelen trek ik de veiligheid van de asielzoekers in twijfel. De enige correcte oplossing is dan de onmiddellijke vrijlating van alle personen die nog vastgehouden worden.”

Laten we er op wijzen dat deze mensen geen enkele misdaad hebben gepleegd. Ze worden “administratie” vastgehouden op een arbitraire manier voor onbepaalde tijd, tot ze uitgewezen worden, al is de kans reëel dat dit niet gebeurd, aangezien de verschillende vliegmaatschappijen niet vliegen op dit moment. Al in normale tijden zijn de gesloten centra plaatsen waar de rechten van mensen geschonden worden, in deze tijden wordt dit des te meer duidelijk: België moet stoppen met de gesloten centra.

Artikel : https://www.apache.be/…/met-rug-tegen-de-muur-in-gesloten-…/
Videobeelden: Vews – RTBF : https://www.rtbf.be/…/detail_nourriture-avariee-cachot-pour…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s