Mooie overwinning voor de Vluchtelingen in Koksijde

Al meerdere weken betogen op een vreedzame manier plaatselijke vrijwilligers en de opgesloten vluchtelingen tegen de Lock Down. Gisteren zijn we met onze nationale groep van Vriendschap Zonder Grenzen de vluchtelingen gaan steunen. En overwinning: De politie heeft de hekken opengezet. Een mooie overwinning voor de vluchtelingen van Koksijde. een beetje uitleg.

Sinds de lock down in maart, heeft de burgemeester (VLD) de vluchtelingen verboden om het centrum te verlaten en de vrijwilligers verboden om naar binnen te gaan. De redenen van de burgemeester baseren zich enkel op een stijgende stigmatiseren van vluchtelingen: “vluchtelingen gaan het virus doorgeven aan de Belgen”. Wetend dat Fedasil, de federale dienst die instaat voor het beheer van de opvang, steeds heeft ontkend dat er een risico is op besmetting…

Getuigenis van een mama gevangen gehouden in het centrum: “onze kinderen die naar school gaan in Koksijde zullen niet naar school mogen gaan, terwijl andere kinderen wel mogen. Zij die hun kind in scholen in aanliggend gemeentes hebben ingeschreven mogen wel naar school gaan…. Waarom deze discriminatie? De Politie staat hier elke dag voor het hek om er voor te zorgen dat we niet naar buiten kunnen gaan. Een Mijnheer die een voorschrift had van de dokter mocht niet naar de apotheker gaan bijvoorbeeld.”

Astrid Murango, vrijwilligster bij Vriendschap Zonder Grenzen, aanwezig op de actie: Als gevolg van de aanhoudende druk van de burgers, heeft de burgemeester de deuren terug moeten openen. De plaatselijke vrijwilligers hebben 900 handtekeningen opgehaald tegen de lockdown. Het was een emotioneel moment voor de vluchtelingen en vrijwilligers om elkaar na 3 maanden terug te zien. Het was een hele mooie actie van solidariteit die voor een overwinning heeft gezorgd tegen een burgemeester die een verhaal verdeeldheid brengt Une très belle solidarité qui a conduit à une victoire importante contre le discours de division du bourgmestre. »

artikels van de VRT :
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/04/vrijwilligers-asielcentrum-koksijdekomen-op-voor-bewoners/
https://www.focus-wtv.be/nieuws/lockdown-asielcentrum-koksijde-opgeheven

Standpunt van Fedasil :
https://kw.be/nieuws/samenleving/fedasil-en-burgemeester-koksijde-inde-clinch-over-coronatesten-bij-asielzoekers/article-normal-442515.html?cookie_check=1591526002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s